dimecres, 27 de novembre de 2013

CAN XACÓ

  És el mas més menut d'aquesta zona.  
  Es troba entre Cal Jeroni i Cal Testagorga
  Agafant el camí de les masies de Vallhonesta, després de passar per davant de Cal Martí, el camí d'adreça cap a la dreta (seguint el torrent). Primer trobarem Cal Peret Carreres, després Cal Jeroni i, el tercer mas és Can Xacó.
  Per la seva ubicació i dimensions, possiblement deuria de ser un mas on vivien parcers de les grans masies de la zona on treballarien a mitjans del segle XIX, fonamentalment en la verema. 

Arxiu Ricard Gomis.

  És un mas que té planta i pis, amb teulada de dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a l'oest.
  A la planta hi ha dues crugies, cobertes amb volta de canó de pedra, paral·leles entre elles i paral·leles també a la façana principal.
  A la façana només hi ha la porta d'entrada a la planta i una petita finestra al pis.


Cedida Núria Puértolas.

  La porta de la façana té una gran llosa que fa de llinda a la part superior.
  S'hi pot observar un afegit a l'esquerra que és on s'ubicava la tina. L'arcada que hi ha al costat de la porta principal, segons la documentació de la Diputació és més moderna, però potser seria el lloc on es trobaria la boixa de la tina.


 Cedides Núria Puértolas.
  A la façana nord podem veure l'afegit on es troba la tina i on, actualment la part superior està coberta i és una terrassa.


 Cedides Núria Puértolas.


Cap comentari:

Publica un comentari