dimecres, 27 de novembre de 2013

CAN GERONI

  Una mica més amunt de Cal Carreres i abans d'arribar a Cal Xacó, trobem el mas de Can Geroni.
Cedida Joan Baptista Costa.

Arxiu Ricard Gomis.

  És un edifici d'estructura clàssica, amb planta, pis i golfes. Té teulada de doble vessant, amb el carener perpendicular a la façana principal que s'obre al sud, amb una lleugera inclinació cap a ponent.
  Està construïda aprofitant un desnivell del terreny per la qual cosa la part nord de la planta queda sota el nivell del terra.
  Està compartimentada en tres crugies paral·leles, cobertes amb volta de canó i que són els cellers.
  A la banda de ponent de l'edifici hi ha una construcció, adossada a la casa, que és on es troba la tina. La tina és circular i està folrada amb rajoles de ceràmica envernissada.
  En aquesta banda de l'edifici també hi ha un cobert que és on es troba la premsa. La porta d'accés a aquest cobert és un arc de pedra de tipus carpanel (com si fos una arcada aplanada), que segueix la biga de fusta que la suporta.
  La porta principal es troba al centre de la façana sud. A la llosa que hi ha al llindar s'hi pot veure gravada la data de 1.840. Damunt d'aquesta porta hi ha un balcó, amb una finestra a banda i banda. A l'alçada de les golfes s'obren 3 finestres; a la de l'esquerra s'hi ha fet una obertura en forma de petit balcó.
Cedides Núria Puértolas.
  Cap comentari:

Publica un comentari