dimecres, 27 de novembre de 2013

CAN FORNS


  És un dels masos més antics del terme de Vallhonesta, així com un dels més grans i importants.
  S'hi arriba pel camí que porta a Sant Pere de Vallhonesta, en direcció cap al Puigsoler.
  Segons la documentació de la Diputació de Barcelona, sembla ser que Can Forns era un complex format per vàries cases unides.
  Hi ha documentació de l'any 1.751 on es registra que un dels "aposentos" del mas Forns passa a ser habitat pel fill, Josep Forns i venut per 50 lliures (Suades). Era la part de la casa que es trobava a l'est.
  Al 1.765 es venia un altre dels "aposentos" a Francesc Moranes, pagès del terme de Rocafort, per 25 lliures (Suades). Aquesta part era la del mig de les tres que formaven el complex. A més de l'accés que es trobava a la banda sud, i un quartà d'horta. Aquest allotjament disposava d'un foc i aigua del pou.
  Aquestes parts de la casa es trobaven en mal estat i es van haver de reedificar.
  Al 1.774 es va vendre a Ramon Martí de Santa Maria de Viladordis, per 100 lliures, un altre mas que també pertanyia a Cal Forns i que, posteriorment l'any 1.860, Joan Pla i Solà, hereu de Cal Forns tornaria a comprar. Aquest mas és Cal Martí. (Suades).
  A l'Amillarament de l'any 1.865 (en ple auge de la vinya, en aquesta zona) consta que el mas de Cal Forns tenia 14 parcers (o rabassaires) i era propietat de Juan Pla. La qual cosa indica que el mas era propietari de diferents masos que estarien abandonats i que a inicis del segle XVIII s'anirien venent o llogant, fet que va provocar un repoblament de la zona i un increment de l'espai conreat.

  Aquesta masia ha sofert moltes modificacions.
  Es troba situada en un lloc privilegiat de la vall, al costat mateix de la pedrera del Puigsoler, amb unes precioses vistes.
  L'edifici ha sofert canvis considerables.


Arxiu Ricard Gomis.


  Actualment es troba en obres i els treballadors ens han informat que estan reconvertint l'edifici en un emplaçament dedicat a l'hostaleria.
  L'estructura de la casa, de planta rectangular, amb planta, pis i golfes, té una teulada de doble vessant amb el carener perpendicular a la façana principal que dóna al sud.
  Part de la façana sud queda ara tapada per un pati interior i una nova construcció al seu davant que ha utilitzat uns antics coberts. En aquest afegit hi han posat uns arcs de mig punt que donen a la piscina.


Cedida Núria Puértolas.

    L'interior encara conserva l'estructura original de tres crugies perpendiculars a la façana sud i cobertes, cadascuna d'elles, amb volta de pedra de mig punt.
  En aquestes crugies es trobaven els cellers, amb les boixes de les tines.
  El mas té un total de 5 tines. Tres formen part de la casa, una d'elles destaca per ser de planta circular externament.  Les altres dues tines formen un conjunt de dues edificacions de planta quadrada, fora de la casa, a la banda nord-est de l'edifici.
  Les cinc tines tenen forma interior circular i estan folrades amb cairons de ceràmica vidrada de color vermell, i es troben en bastant bon estat.


.

  En aquesta zona nord hi ha un cobert que és de construcció moderna. També hi ha una barraca de vinya.
Cobert nou.
Cedides Núria Puértolas.

  Al jardí, els fills del propietari van construir una altra barraca molt petita.
  


Cap comentari:

Publica un comentari