dimecres, 27 de novembre de 2013

CAL SALA

  És un dels masos que trobem a Vallhonesta.   Entrant pel camí que ve de la carretera al Pont de Vilomara, aquest mas és el primer que hi ha, a m'a esquerra, en la bifurcació del camí, just abans d'arribar a sota de l'ermita de Sant Pere. 


 Google maps
  L'edifici ha sofert diferents transformacions.   En aquesta imatge podem veure l'aspecte del mas antigament.


Arxiu Miquel Vila.

  La reforma més visible, des de l'exterior, és la eixida amb 10 arcades que s'ha afegit a la façana de llevant, construïda sobre la volta de canó d'una de les crugies de la planta (la que queda a la part est).
  Si observem la imatge anterior, l'eixida es troba damunt la porta.Cedides Núria Puértolas.

  Aquesta eixida està decorada amb motius similars als medievals. Trobarem afegits imitant aquest estil a la resta de l'edifici.  Conserva però l'estructura de planta, pis i golfes.
  Té teulada amb doble vessant amb el carener perpendicular a l'actual porta d'entrada que, actualment s'obre al nord.
  A la planta hi trobem cobertes amb volta de canó i dues boixes que corresponen a les dues tines de la finca.
  Les tines es troben adossades a la casa, per la part exterior. L'interior de les tines és circular i estan folrades amb cairons de ceràmica vermellosa.


  Pel que es comenta al treball de la Maria del Agua Cortés, a la banda sud de l'edifici, propera a la riera, hi havia hagut una sínia que encara s'utilitzava l'any 1.930. Actualment només queden les restes del pou i una petita part de l'antiga estructura (davant del mas de Cal Martí).
 Cedides Núria Puértolas.

Arxiu Ricard Gomis.Cap comentari:

Publica un comentari